Képzések

A projektben résztvevők egy e-learning felületen keresztül érhetik el a képzések anyagait. A teljes képzéssorozat összesen 40 órát vesz igénybe, ennek elvégzésére pedig minden résztvevő számára három hónap áll rendelkezésre. Az e-learning platform otthoni számítógépről, laptopról és mobileszközökről is elérhető, ezért mindenki a saját ritmusában, a saját időbeosztásának megfelelően és az általa előnyben részesített eszközön tudja elvégezni a képzést. A képzések 10 témakör köré szerveződnek és minden témakör úgy van felépítve, hogy gyakorlatban is hasznosítható tudást adjon át.

Minden, amit hallgatóként tudnod kell a vállalkozásfejlesztési képzésünkről címmel Bagoly Ildikó, a Diaspora projektünk képzés koordinátora állított össze egy hasznos összefoglalót az online képzés részleteiről. Ezt az alábbi linken tudod megtekinteni és letölteni: kattints ide

A vállalkozói szféra jogszabályozása

A modul tisztázza azokat az alapfogalmakat, amelyek a vállalkozások jogi szabályozására vonatkoznak Romániában, valamint információt nyújt arról, hogy melyek az egyes cégformák várható előnyei és hátrányai. A képzés végén minden résztvevő képes lesz kiválasztani a saját vállalkozása szempontjából leginkább előnyös cégformát.

Vállalkozásfejlesztési stratégia kialakítása

Ez a modul esettanulmányok mentén mutatja be a különböző vállalkozói stratégiákat és megismerteti a résztvevőkkel azokat az alapfogalmakat, amelyeket minden vállalkozónak szükséges ismernie. A képzés végén minden résztvevő képes lesz eldönteni, hogy milyen stratégia mentén szeretné felépíteni a saját vállalkozását.

Pénzügyi alapismeretek

Ez a képzés tisztázza a pénzügyi alapfogalmakat és olyan gyakorlatias tudást biztosít, amelynek segítségével a képzés végén minden résztvevő képes lesz felmérni a saját vállalkozása várható költségeit és bevételeit, valamint elemezni a vállalkozása szempontjából fontos pénzügyi mutatókat.

Piacelemzés és pozicionálás

A modul a makro- és mikroökonómiai ismeretek elsajátítását segíti elő, amelyek révén hatékonyan elemezhető a vállalkozás külső környezete, a piaci versenytársak, valamint felmérhető, hogy melyek a vállalkozás várható erősségei és lehetséges gyengeségei. A képzés végére minden résztvevő képes lesz meghatározni egy tudatosan kiválasztott piaci helyet a saját terméke vagy szolgáltatása számára.

Marketing ismeretek

Ez a modul a marketing alapfogalmaival ismerteti meg a résztvevőket. A képzés végére minden résztvevő képes lesz eldönteni, hogy a saját vállalkozását milyen kommunikációs felületeken érdemes népszerűsíteni annak érdekében, hogy minél hatékonyabban eljusson az üzenet a kiválasztott célközönséghez.

Személyes vállalkozói készségek

Ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó legyen, nem elég, ha megfelelő szakértelemmel és tárgyi tudással rendelkezik egy adott területen. Legalább ilyen fontos lesz az is, hogy az egyes kommunikációs és döntési helyzetekben mennyire találja fel magát. A képzés ezen modulja éppen ezért azoknak a személyes készségeknek a fejlesztésére fókuszál, amelyek segítségével a vállalkozók hatékonyabban tudnak érvelni, meggyőzni és döntéseket hozni.

Humán erőforrás

A vállalkozások hatékony működésének egyik legfontosabb feltétele a megfelelő humán erőforrás menedzsment. A résztvevők ebben a képzésben a HR szakterülettel kapcsolatos alapfogalmakat ismerhetik meg. Hogyan válasszuk ki a megfelelő munkatársakat? Hogyan építsük fel a szervezeti struktúrát? Hogyan mérjük a munkatársak teljesítményét? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ ez a modul.

Anyagi erőforrások

A vállalkozás beindításához nem csak emberi, hanem anyagi erőforrásokra is szükség van. Ez a modul ezeknek a megtervezésében és menedzselésében nyújt gyakorlati tanácsokat. Ezt a témát körbejárva a résztvevők képesek lesznek eldönteni, hogy milyen anyagi erőforrásokra van szükségük a vállalkozásuk elindításához, valamint, hogy miként lehet menedzselni a vállalkozás készleteit és logisztikai tevékenységét.

Vállalkozásmenedzsment

Ez a modul tisztázza azokat a menedzsment alapismereteket, amelyek a vállalkozás hosszútávú fenntarthatóságát és hatékony működését alapozzák meg. A résztvevők a képzés végére képesek lesznek kiválasztani azokat a menedzsment alapelveket és módszereket, amelyek mentén a saját vállalkozásuk tevékenységét és működését meg tudják szervezni.

Felelős vállalkozásfejlesztés

Az aktuális elvárások szerint egy vállalkozásnak szem előtt kell tartani a fenntartható fejlődés elvét. Így ez a modul a felelősségteljes vállalkozás ismérveit tisztázza. A képzési modul célja, hogy beépítse ezt a szemléletet a vállalkozások működésébe, továbbá tisztázza, hogy egy vállalkozás hogyan járulhat hozzá az egyes környezeti és társadalmi problémák megoldásához.