Leírás

A Diaspora Start Up POCU kiírás legmagasabb pontszámmal elfogadott pályázata azokat a román állampolgárokat szólítja meg, akik Magyarországon élnek és saját vállalkozást szeretnének indítani Romániában. A program azok számára elérhető, akik a jelentkezést megelőzően legalább 12 hónapig Magyarországon tartózkodtak, illetve a romániai lakcímük olyan településre szól, ami az Észak-nyugati vagy a Központi Fejlesztési Régió megyéiben található.  A jelentkezés további feltételeiről bővebben olvashat ITT

A résztvevők számára a projekt egyrészt szakmai, másrészt pedig anyagi támogatást nyújt. A szakmai támogatás első körben egy e-learning online platform segítségével valósul meg, ahol olyan témák kerülnek bemutatásra, amelyek hasznosak lehetnek minden induló vállalkozó számára. A képzésekről részletesebben ITT olvashat.

Az oktatás mellett a jelentkezők  tagjaivá válnak egy virtuális támogatói hálózatnak is, ahol különböző szakmai szervezetek, intézmények, vállalkozások segítik őket információkkal, tanácsadással. A képzés végén minden résztvevő megtervezheti a saját vállalkozását, a szakmai zsűri pedig kiválasztja a legígéretesebb 32 üzleti tervet. A sikeres pályázók pedig legtöbb 40.000 eurós vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

A szakmai támogatás ugyanakkor nem csak az e-learning platform segítségével valósul meg. A kiválasztott üzleti tervek készítői ugyanis egy mentor programban vehetnek részt, ahol személyreszabott ötleteket és tanácsokat kapnak az elkészült tervük gyakorlatba ültetéséhez. Ezáltal a projekt nem csak a szükséges anyagi forrásokat biztosítja a vállalkozók számára, hanem folyamatos szakmai segítséget biztosít a vállalkozás indulási és fenntartási szakaszában.